Tatoeëren bestaat al ontzettend lang en de geschiedenis is dan ook ontzettend interessant. Want wist je dat de oudste tattoo die ze gevonden hebben 5000 v.Chr dateren?
Ontstaan tatoeage
Het gebruik van tatoeages is zeer oud. Er wordt zelfs vermoed dat de eerste tatoeages 14.000 voor Christus verschenen. De term tatoeage stamt af van het Tahitiaanse woord Tatu, wat ‘merken’ of ‘strepen’ betekend. In september 1991 werd in de Alpen de ijsmummie Ötzi gevonden. Deze mummie was meer dan 5.300 jaar oud en had 59 tatoeages. Tevens zijn er vele tatoeages gevonden bij oude Egyptische of Germaanse mummies. Dus moet je nagaan hoe oud tattoos zijn!
En dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werden tatoeages berucht in concentratiekampen. Gevangenen in Auschwitz* kregen nummers in hun armen getatoeëerd. Diverse beruchte twintigste-eeuwse dictators verboden het zetten van tattoos voor ‘de gewone mens’, onder wie Adolf Hitler, Ferdinand Macros en Soeharto.
Tatoeages vanaf de 19e eeuw
In 1880 verscheen de eerste tatoeëermachine, waardoor het mogelijk werd tatoeages sneller en nauwkeuriger aan te brengen. Mede door deze ontwikkeling werden tatoeages populair in de high society van Londen en New York. Een tatoeage was duur om te plaatsen en was daarom een statussymbool. In 1887 had 75% van alle New Yorkse dames een tatoeage. In deze periode werden er voornamelijk initialen van geliefden, belangrijke datums, kruistekens en andere symbolen op de armen en handen getatoeëerd. Vanaf 1970 werden tatoeages een vast onderdeel van de Europese samenleving. Mede door de groeiende welvaart werd het voor iedereen mogelijk een tatoeage te zetten. Vandaag de dag heeft 31% van de Nederlanders tussen de 18 en 29 een tatoeage.
Maar tegenwoordig hebben tattoos vaak een betekenis of juist omdat iemand ze mooi vind. Het is en blijft een moment opname die je moet accepteren en jaren later kijk je met plezier op terug, want namate de jaren verstrekken vergeet men vaak bepaalde stukken uit hun leven. En als je dan naar je tattoos kijkt van 10/20 jaar oud dan kun je vele mooie momenten herbeleven.
Vele kunnen nog steeds niet begrijpen waarom je een tattoo neemt want dit blijft heel je leven lang op zitten. Ja sommige tattoo zijn genomen omdat je ze mooi vind maar over 20 jaar vind je weer andere dingen mooi. Maar de kunst is accepteren dat dingen veranderen ook je smaak.
Maar dan komt de kunst om het te accepteren dat heb bij je hoort en dan word je weer herinnert aan toen. Dat was gewoon andere levensfase en dat hoort bij je, dat maakt wie je bent!
Dus vandaar dat op gegeven moment men de tattoos niet meer ziet maar juist de lege plekken! En dat noem ik dan : Ink Addiction!
Vandaar onze motto: Don’t think, Just Ink.
Nu anno 2023 zijn we toch echt op een punt gekomen waar veiligheid en hygiëne op nr 1 staat. Zo veel regels waar je als tattooartist aan moet houden.
Dit word netjes allemaal strikt gecontroleerd en als het goed is ook nageleefd door alle tattooshops. Maar hoe weet je als een shop volgens de richtlijnen werkt en veilig is? daar heeft en rijksinstituut voor volksgezondheid een site: Veilig tatoeeren en piercen
Hier kun je zoeken als een shop gekeurd is en waarvoor.
Als je ons zoekt: Tattoo il casto Tilburg dan zie je dat wij voor Tattoos, pmu & Piercings zijn gecontroleerd en goedgekeurd.
Deze strenge keuringen worden door de GGD uitgevoerd en soms komen ze zonder afspraak zomaar binnen om te kijken of je je daar aan houd. Terwijl vroeger werd de hele dag met zelfde naald gewerkt en werd het in een sopje gegooid en volgende was weer aan de beurt. Ongelofelijk he! Maar toch waar.
Wij willen voor onze klanten het beste en voor elke stijl hebben wij dan een Artiest in huis.
Mail ons als je meer info wilt of als je vragen hebt. Ons team is niet groot maar we zijn wel ervaren en weten wat we doen. Uiteraard zijn wij ook GGD goedgekeurd.
Ook voor PMU (permante make-up)
Want permanente make-up (PMU) is volgens de wet hetzelfde als een tatoeage.
Net als bij een tattoo wordt er een kleurstof of pigment in de huid geïnjecteerd. Het verschil is dat de inkt in een andere huidlaag komt. Schoonheidssalons die permanente make-up aanbrengen, moeten dus ook een vergunning aanvragen.
Hygiënerichtlijnen tatoeëren en piercen Wijzigingsdatum 22-03-2022 | 11:08 De hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid voor tatoeëren, piercen en permanente make-up zijn opgenomen in de warenwet. Het LCHV adviseert GGD ‘en bij de uitvoering van de inspectietaak tatoeëren en piercen.